Wanneer er iets verbeterd moet worden binnen organisaties wil men doorgaans snel van start gaan. Een plan maken, sessies doen, een proces optimaliseren, agile werken, een aantal skills, trainingen en klaar. Vaak blijft het verwachte resultaat en rendement uit of valt het tegen. Dat komt omdat er in essentie geen tot weinig draagvlak is om ‘anders’ te werk gaan. Een veel voorkomende reden hiervan is dat te veel betrokkenen een zogenaamde ‘fixed mindset’ bezitten, een theorie die Caroll S. Dweck heeft ontwikkeld. Wij zien dat organisaties niet bewust zijn van het feit dat personen met een fixed mindset lang niet zo snel kunnen en vaak zelfs niet mee willen doen in verbetertrajecten. Hierdoor zijn veel verbetertrajecten niet succesvol. Waarop heeft je mindset invloed? Kan er iets aan je mindset gedaan worden?
Het tegenovergestelde van een fixed Fouten maken mag, maar de basis van deze mindset is een ‘growth mindset’. Een mindset is het omzetten van deze fouten eerste stap in het verbeterproces zou omzetten naar verbetering.
moeten zijn te achterhalen wat de verdeling is tussen medewerkers met een growth en fixed mindset. Het is van primair belang dat iedereen die zich in een verbeteromgeving bevindt (wie niet tegenwoordig?) überhaupt van deze verschillende mindsets bewust is. In een team kunnen verschillende mindsets elkaar aardig in de tang houden en zelfs zorgen voor negatieve ontwikkeling. De juiste mindset heeft cruciale gevolgen voor de beoogde resultaten en de snelheid waarop de reis er naartoe verloopt.
Wat is het exacte verschil tussen het hebben van een fixed en growth mindset?
Mensen met een growth mindset geloven dat je vaardigheden en intelligentie kan laten groeien, ontwikkelen door continu te oefenen en te blijven leren. Bijvoorbeeld door te experimenteren en het aangaan van dingen die ze nooit eerder hebben gedaan, zonder vooraf allemaal blokkades op te werpen.
Mensen met een growth mindset genieten van de reis die ze maken, kijken naar alles wat te verbeteren is en geven niet op. Zij zien alles als onderdeel van een reis en stoppen daar veel energie in. Wat je niet kan of waar je niet goed in bent kan je leren door jezelf te trainen en hard te werken. De focus bij de growth mindset ligt voornamelijk op het proces en de verbetering hiervan.
Daarentegen hebben personen met een fixed mindset het geloof dat talenten, intelligentie en vaardigheden zijn aangeboren. Je hebt ze of je hebt ze niet, en ze zijn nauwelijks beïnvloedbaar. Echte inspanning is niet nodig, hoogstens wat oefening om vaardigheden bij te houden. Er wordt sneller opgegeven en niet doorgepakt. De focus bij een fixed mindset ligt op de eindresultaten. Verliezen zien zij als falen.
Vaak zoeken fixed mindset-mensen de schuld buiten zichzelf. Ze zien uitdagingen als een bedreiging en laten het liever zoals het is.
De mindset heeft een enorme invloed op het leervermogen. De grootste invloeden zijn: de mate van inspanning, het aangaan van uitdagingen, het durven maken van fouten en daarnaast het openstaan, accepteren en leren van elke vorm van feedback op elk moment.
Mensen met een growth mindset zien inspanning als een belangrijk ingrediënt om te verbeteren. Ze omarmen uitdagingen, waarderen feedback als een mooie kans om de beste te worden en te blijven. Ze willen exact weten wat er fout gaat en gebruiken dit om te leren.
Kan je van een fixed mindset groeien naar een growth mindset?
Goed nieuws: een growth mindset is in bepaalde mate te ontwikkelen! Het brein werkt namelijk als een spier, die groeit wanneer je het gebruikt. Het brein kan zelfs zwaarder worden in gewicht! Bij het leren van nieuwe dingen worden verbindingen in het brein sterker. Hoe meer je jezelf uitdaagt om te leren, hoe meer hersencellen er ontstaan. Dit leidt tot een sterker en slimmer brein. Er zijn zelfs onderzoeken dat door continue uitdagingen aan te gaan je jezelf kunt beschermen tegen de ziekte van Alzheimer.
Als het brein sterker wordt en je op een andere manier leert denken, volgt een positiever gevoel en ander gedrag. Dit moet je volhouden. Het veranderen van je mindset bestaat niet uit het toepassen van een paar trucjes. Het gaat niet enkel om het toepassen van op groei gerichte methoden, maar om het structureel veranderen van je manier van denken.
Is het hebben van een fixed of growth mindset meetbaar?
De vorm van mindset is niet uit te drukken in een cijfer, maar wel door een aantal stellingen te scoren waardoor je jouw mindset inzichtelijk krijgt. Door dit ook door een aantal personen uit je omgeving te laten doen, krijg je een beeld waar jij zelf vindt waar je staat en wat de ander vindt waar jij staat. Leg de bevindingen naast elkaar en kijk naar de verschillen. Door deze manier van meten en bespreken komt er inzicht in de perceptiekloof en bovendien geeft het richting aan de mate waarin je jezelf zou willen ontwikkelen. Deze meting is dan ook een goede vervolgstap naar meer bewustwording. Wanneer je dit als team doet en het met elkaar bespreekt, al dan niet met expertbegeleiding, zal dit persoonlijke en professionele ontwikkeling versnellen.
Wat zou een verbetering in growth mindset jezelf en je team opleveren?
Deze column geeft je een eerste inzicht in de verschillende mindsets en wat je er mee kan. Je kan je vast voorstellen dat wanneer in een team voornamelijk een growth mindset prominent aanwezig is, verbeteren sneller gaat en leuk wordt. Alleen al de bewustwording van de aanwezigheid van de verschillende mindsets levert vaak al een eerste stap richting een growth mindset op.
Het boek ‘Mindset’ van de grondlegger Professor Carol S. Dweck is het boek wat je gelezen moet hebben. Verder is er is natuurlijk genoeg te vinden over mindsets op internet!
Deze column is onderdeel van World of Commerce.
Wil je meer leren over hoe een moderne salesmachine en commerciële blauwdruk eruitziet? Bestel het boek, of boek een Commerciële Revolutie inspiratiesessie. En zie wat er voor jullie nodig is om commercieel het verschil maken met ’De Commerciële Revolutie LEF-SCAN’
WAAR STAAT JULLIE ORGANISATIE?
In welke mate is er in jullie organisatie een growth mindset aanwezig voor verbetering?
Wil je weten waar je met jouw team en organisatie staat op het gebied van groei en ontwikkeling met een modern on- en offline boeren slim salessysteem?
Doe dan De Commerciële Revolutie Inspiratiesessie met je team of lees het boek ‘De Commerciële Revolutie‘.
Ontketen een commerciële revolutie binnen een kwartaal en maak het verschil!
Wessel Berkman
Oprichter van de ‘The Social Selling Company‘ en ‘De Commerciële Revolutie‘. Berkman wist zich met zijn team de afgelopen 19 jaar te profileren als commercieel expert op het gebied van significante organische groei in on- en offline commercie met resultaatafhankelijke beloningsmodellen.
Hij bracht meerdere populaire managementboeken uit, waaronder:
‘De Commerciële Revolutie’ en LEF, het geheim van marktverstoorders ontrafeld. Voor feedback en uitdagingen kan je hem mailen: wb@d-c-r.nl